A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Hatékonyságmérés

A kezelések (szúnyoggyérítés) hatékonyság mérése, nem azért van, hogy a szúnyoggyérítést végzőket ellenőrizzék, hanem hogy meg tudják őket védeni a méltatlankodóktól, akik szerint csak vízzel permeteznek.

Más a helyzet a kémiai ~, biológiai ~ és környezettudatos szúnyoggyérítések eseteiben:

A kémiai kezelés ugyan akut (azonnali) megoldást jelent, de a hatása csak relatívan rövid ideig tart. No és a nagy hátránya, ami okot ad a lakosság elégedetlenségének, hogy 80%-os hatékonyságtól lehet hivatalosan elfogadni.  Márpedig a maradék 20%, egy közepes szúnyogártalomnál is tetemes csípőszúnyog egyedet jelent. A hatékonyságmérés elmulasztása viszont sok pusmogásra ad okot, és ilyen esetben nem is lehet érvelni a kivitelezés mellett.

A biológiai szúnyoggyérítést megelőző védekezésként a repülő alakok megjelenése előtt kellene végrehajtani. Sokhelyütt azonban a csípőszúnyogról addig nem szereznek tudomást, amíg nem csíp, akkor pedig már késő végrehajtani a lárvagyérítést. A hatékonyságot hivatalosan szükséges elfogadni 80%-nál, de valójában ott, ahol a kezelések után is találunk a vízben élő lárvát, ott nem biztos, hogy a hiányzó rész elpusztult, az is lehet, hogy kifejlődött és elrepült.
Pilóták mesélték, hogy sok esetben halastavakat szükséges kezelni, akkor is, ha már elfogyott a készítmény, és nem szórnak semmit. A GPS-nyomkövető rendszer miatt azonban le kell repülni a helyszínt, mert azt ellenőrizni tudják. No és persze a lárvagyérítés hatékonysága tökéletes lesz, mert a nyílt vizű halastó nem a csípőszúnyog lárvák élettere.
A 150km/h sebességű repülőgépről (ha lassabban száll, akkor leesik) kijutó készítmény az ernyőeffektus miatt csak ritka esetben éri el a csípőszúnyog lárvák élettereként szolgáló vízteret. A külföldi szakirodalmak alapján akár 100%-os is lehet az applikációs veszteség. Hasznos lehet, ha a permetezést követi egy kis csapadék, amely belemossa a víztérbe a készítményt, de ne feledjük el, hogy a kijuttatott készítmény csak 1-2 napig hatásos.

A környezettudatos szúnyoggyérítés megvalósítása igényli a legtöbb preventív gondolkodást és terepi munkát, de a legjobb a hatékonysága. Hivatalosan nincs különválasztva a biológiai módszertől, tehát itt is 80%-os hatékonyság az elfogadható, de valójában a mért adatok alapján a hatékonyság 96-99%-os, és a még életben lévő egyedek is már csak vonaglanak. Köszönhető ez a preventív védekezési módszernek, tehát tényleg csak oda ~, és csak annyit juttatnak a készítményből, amennyi hatásos a csípőszúnyog lárvák ellen, de semmilyen más élőlényt nem károsít. A nagy kiterjedésű területek eseteiben helikoptert vetnek be. Igaz, hogy a forgó szárnyú légi járműveknek költségesebb az üzemóra díja, de a precíziós kijuttatás miatt a költségek többszörösen megtérülnek.

Légi-szúnyoggyérítés