A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Egy vélemény alapja...

Teleszkópos mintavevőA minap csípőszúnyog lárva monitorozáson voltunk. Ennek keretében ellenőrizzük az összes víztestet, csatornát. Sok nagyobb csatorna 4-6 méter mély árokban fut. Ennek ellenőrzésére az előírás szerint egy kis kézi-hálót kell végighúzni a csatornában egy méter hosszan, és megszámolni az így elfogott lárvákat (?!?). Mivel eléggé problémás egy 4-6 méteres csatorna alján kotorászni, ezért egy sajátos 4 méter hosszú teleszkópos nyelű eszközt használunk mintavételre.

A csatorna partján állt zsebre dugott kézzel egy helyi lakos, és érdeklődve figyelte, hogy mit csinálunk. Mikor mondtuk, hogy szúnyoglárvákat keresünk, tovább állt zsebre dugott kézzel, és közölte, hogy szerinte hemzsegnek a csatornában a lárvák. Megköszöntem a vélemény nyilvvánítását, és mondtam, hogy azért én megnézném, mert az elmúlt év során egyszer volt benne nagyobb számú csípőszúnyog lárva, illetve az idén még nem volt.

Kissé értetlenkedett, hogy nem hallottuk, mert ő azt mondta, hogy hemzsegnek ott lent a szúnyoglárvák. A vizsgálat eredményéhez hozzátartozik, hogy kb. 50 méterenként végzünk 3-5 merítést, de nem találtunk sehol szúnyoglárvát. A vizsgálatainknak az az alapja, hogy "mindig mindent meg kell nézni", és nem csak rámondani egy területre, hogy biztos sok ott a szúnyoglárva, kezeljék azt a drága biológiai készítménnyel.

 

 

Csípőszúnyog tenyészőhely