A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Alapítványunk bemutatása

... folytatás

A Csíplek! Alapítvány annak érdekében jött létre, hogy a következő generációnak a szúnyoggyérítésről ne a dübörgő hangú szúnyogirtó légi-jármű jusson eszébe, hanem a "láthatatlan szúnyoggyérítés", vagyis a szúnyoglárvák tenyészőhelyeit megszüntető emberek, vagy a szúnyoglárvák életét megkeserítő intézkedéseket végrehajtók.Környezettudatos szúnyoggyérítés

Környezettudatos szúnyoggyérítésnek nevezzük a csípőszúnyogok elleni természetes védekezések fajtáit, megvalósításukra több módszer kidolgozott. A mikrobiológiai szúnyoggyérítés csak egyetlen összetevője a lehetőségeknek. Környezettudatos szúnyoggyérítésAlkalmazása nem szünteti meg végleg a tenyészőhelyeket, de mégis a hatása hatékonyabb és tartósabb, mint a korunkban népszerű légi-kémiai védekezés.
Jó, ha felismerjük azt a tényt, hogy "a földön járni egyszerűbb és hatékonyabb, mint a levegőben repülni".

Többször felvetették azt a tényt, hogy korábban nem volt ilyen sok szúnyog, igaz szúnyogirtó repülőgép se volt... Mi történt azóta?
Első légi szúnyogirtás-1964-Leninváros (Tiszaújváros)A csípőszúnyog-tenyészőhelyek egy részét az emberek környezetszennyező tevékenysége hozta létre. Célszerű tehát mindenekelőtt a "magunk háza táján" körülnézni. De természetesen nem lehet kizárólag magunkra fogni a megnövekedett szúnyogártalom okát. Egyrészt azért csökkent a szúnyogok elleni tűrőképességünk, mert több megoldás is létezik már a szúnyogok ellen. Akkor miért nem használjuk fel a tudásunkat? "Az ember és a szúnyog erejének kiegyensúlyozása érdekében mi biztosítjuk a stratégiát, a természet pedig a fegyvereket."

A környezettudatos szúnyoggyérítés elterjesztéséhez mindenekelőtt szemléletváltásra van szükség, hiszen eddig általánosan elfogadott volt a keleti szomszédunktól átvett 50 éves módszer, miszerint a szétrepülő szúnyogok ellen Óvoda-Víz Világnapjarepülőgéppel szükséges védekezni. De hát a szúnyoglárvák a pocsolyákban élnek... a áttelelő szúnyogok a búvóhelyiken élnek. A csípőszúnyogok ellen hatékonyabban és környezettudatosabban védekezhetünk, ha akkor és ott lépünk fel ellenük, ahol és amikor tömegesen együtt vannak, és nem repülőgéppel kergetjük a már szétrepült egyedeket. A probléma onnan ered, hogy csak akkor veszünk a csípőszúnyogokról tudomást, amikor már csípnek. Ilyenkor már lekéstünk a megelőző módszerről...

Ma már jobban odafigyelünk az egészségünkre, több olyan környezettudatos szervezet működik melyek segítenek ebben. Előadásainkon tapasztalati tényekkel, érvekkel mutatjuk meg, hogy a megelőzés nemcsak környezetkímélőbb, de gazdaságosabb is. Egyszerű ötletekkel előre kivédhetjük a szúnyogártalmat a természet károsítása nélkül, a táplálékláncba történő beavatkozás nélkül. Ökológiai szemlélettel valamennyi élőlénynek szeretnénk biztosítani a természetes életet.

Németországban, a Rajna-mentén 320 km hosszan védekeznek kizárólag biológiai módszerekkel (KABS). A jelenlegi lakosság (még inkább a távolabb élő korábbi helyzetet nem ismerő emberek) már nem is emlékszik a korábbi évek szúnyogártalom mértékére (1970-ben 800 csípés/perc).

Bp-EMCA-konferencia Szeged-Fold Napja Gemenc eloadas-bemutato