A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Rólunk írták

"... Nagyon pozitív előrelépésként, Szeged szúnyoggyérítésének megvalósításában, 2011-ben egy új koncepció kezdődött el, amelynek keretében, az EU-s normáknak megfelelően sokkal nagyobb hangsúly helyeződik a környezetkímélő módszerek alkalmazására. 2012-ben ezt az irányvonalat a No Mosquito Kft. kezdte el megvalósítani, és fokozatosan alakítja ki a környezettudatos szúnyoggyérítés feltételrendszerének további kiépítését. A szakszerű és hatékony biológiai védekezések megvalósíthatóságának alapfeltételei a csípőszúnyog-lárva tenyészőhelyek felderítése és térképezése, a felderített tenyészőhelyek biológiai kezelésre alkalmassá tétele növényzet és tereprendezéssel valamint a megfelelő kivitelezési technológia megválasztása, fejlesztése, illetve annak precíz végrehajtása. ... "
"... Az Európai Unió részéről fellelhető egy olyan törekvés, amely a repülőgépes permetezéseket már nemcsak a növényvédelem (2009/128/EK EU irányelv), hanem a szúnyoggyérítés területén is korlátozni kívánja a jövőben. A földi módszerek alkalmazása és gyakorlati tapasztalatokon alapuló fejlesztése már most elébe megy ennek a problémának, így a korlátozások esetleges bevezetése felkészülten éri a szúnyogártalom elleni védekezést. ..."
forrás: Sajtótájékoztató (2012) Szeged

"... a kémiai kezelés csak fokozatosan váltható fel biológiai kezeléssel, a tenyészőhelyek feltérképezésének függvényében. Előbbieket azért sem lehet mellőzni, mert több szúnyogfaj vándorló szokása következtében nagyobb távolságra is eljut. Vagyis hiába hajtjuk végre megfelelő helyen és időben a biológiai védekezést, ha a szomszédos, kezeletlen területekről hamarosan új egyedek megjelenésével kell számolnunk. Más fajokra (Culex genus) nem jellemző a nagy vándorlás - gyakorlatilag 200-500 méteres körzetben leélik életüket -, ezek viszont bármilyen időszakos vízfelületre lerakhatják petetutajaikat...."
forrás: Técsi Z. (2006) Vérbosszú, Hegyvidék

"... A biológiai módszerek közül a leghatékonyabb a szúnyogok tenyésző-helyeinek tereprendezése, ?élő-vízzé? alakítása, i1letve mikrobiológiai készítmények alkalmazása. Ezek a természetes készítmények kizárólag a csípőszúnyog lárvákat pusztítják el. Érdemes emiatt az első szúnyoggeneráció kirepülése előtt kb. 6-7 nappal kezelni a biológiai készítménnyel, erről lekésve mindig lesznek lárva, báb és repülő alakok a környezetünkben. (A bebábozódott példányokkal szemben pedig még a biológiai~ és kémiai készítmény együttes alkalmazása is hatástalan.) A biológiai készítmény szelektivitásának köszönhető, hogy még természetvédelmi területeken is biztonságos, bár a vízbe fojtott szúnyoglárvák nem tisztítják a kirepülésük által a vizet a szennyezésektől. Noha a biológiai szer drágább, a vele való védekezés fajlagosan mégse kerül többe. Nem kell ugyanis a települések légterébe juttatni a természetes készítményt, elegendő a felderített tenyészővizekbe permetezni. Viszont, ha a biológiai gyérítést követően szükséges pár napon belül a kémiai védekezés is, akkor kidobott pénz volt a biológiai kezelés...."
forrás: Técsi Z. (2006) Vérszomj, Hegyvidék

Rendezvények

Itt olvashat témába vágó aktuális rendezvényekről, eseményekről.


Bővebben

Csatlakozás Támogatás

Csatlakozás, támogatás, a Csíplek Alapítvány számára.


Bővebben