A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Milyen a szúnyogok hallása/látása?

A szúnyogok hallása fejlett, de különösen a hímeké. A hímeket az különbözteti meg a nőstényektől, hogy csápjukon a sörték hosszabbak, akár szabad szemmel is megkülönböztethetőek.

A hímek tollas csápjának második ízén kialakult nagyszámú érzéksejt (Johnston-féle szerv) képes a hanghullámokat felfogni. A hallószerveknek az ivarok egymásra találásában van nagy jelentősége. A nőstény által keltett másodpercenkénti rezgéshullám a hímekben párzási reflexeket vált ki. A kibocsátott hang frekvenciája jellemző az adott szúnyogfajra. A Culex fajoknál kb. 300/sec., az Aedes fajoknál kb. 600/sec.

A szúnyogok fejének legnagyobb részét a két összetett szem foglalja el, melyek több száz kisebb szemecskéből állnak, és alul, felül összeérnek. Színek szempontjából előnyben részesítik a sötét színeket (fekete, vörös) /a szúnyogok szeme a vörös színre érzéketlen, azt is feketének érzékelik/, s riasztóan hat rájuk pl. a világos kékeslila. Sokan a házukat festik világos lilára, mert így a szúnyogok nem választják pihenőhelynek a ház falát.