A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Meddig él egy szúnyog ?

A szúnyogok átlagos élettartama körülbelül 1-6 hét. A nőstények esetében, persze, ez mindig kevesebb, hiszen jóval nagyobb veszélynek vannak kitéve. Egyszerűen, mert a fajfenntartás következtében rájuk hárul a vérszívás folyamata, ami cseppet sem kockázat nélküli dolog. Gondoljunk csak saját ösztönös reakcióinkra. A szúnyogok egyébként, életvitel szempontjából r-stratégiás állatok, amikre egyebek mellett jellemző a hirtelen, nagy tömegű elszaporodás, s ezzel együtt a nagy, és gyors pusztulási ráta (arány).

Szúnyogok téli búvóhelyeSzúnyogok téli búvóhelye Szúnyogok téli búvóhelye A szúnyogok legnagyobb ellensége - a különféle emberi beavatkozásokon túl - az időjárás. Azon belül az erős szél, az eső és a hideg. A nálunk élő természetes ellenségeik egyedszámot szabályozó szerepe nem igazán jelentős, hiszen a rovarokra vadászó élőlények (denevérek, madarak) számára sokkal kívánatosabb falatot jelent egy-egy "kövér" éjszakai molylepke, mint egy "sovány" szúnyog. Tudni kell ugyanis, egy szúnyog energiatartalma kevesebb, mint 5 kalória. Ráadásul a madarak esetében az aktivitási idő nem esik egybe a szúnyogokéval.

Szúnyogok téli búvóhelyeA házi szúnyogok (Culex ) megtermékenyített nőstényei repülő alakban, azaz imágóként vészelik át a telet rejtekhelyeiken (pince, lépcsőház, vízóra akna, faodvak, barlangok stb.), s a hideg elmúltával bújnak csak elő. Aztán optimális időjárási körülmények esetén rakják le a víz felszínén úszó petetutajaikat, következésképp ezek az egyedek viszonylag hosszú életűek. Akár 6-7 hónapig is élhetnek.

Szúnyogok téli búvóhelyeÁm vannak olyan szúnyogfajok is, melyek egy szúnyogszezon (március-október) folyamán csak egy generációt hoznak létre. Ilyenek például az erdei szúnyogok. Az árvizi szúnyogok (Aedes) generációinak száma az árhullámok számától függ, és vannak olyanok is - például a dalos szúnyogok -, melyeknek szaporodását kifejezetten az időjárási körülmények határozzák meg (mint a csapadék, páratartalom, hőmérséklet stb.). Összességében elmondható, a természetben a szúnyogok élettartama függ a fajtól, annak aktivitásától, az éghajlattól és az ellenségektől. Merthogy az aktivitás is csökkenti az élettartamot, a nem túl alacsony hőmérséklet és a nem túl magas páratartalom pedig általában meghosszabbítja a szúnyogok életét.