A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

Mikor gazdaságos a kémiai kezelést elvégezni?

Csípőszúnyog életciklusA szúnyogok teljes átalakulással fejlődnek, vagyis a petét és a lárva alakokat, a báb majd az imágó (repülő) alakok követik. A kémiai kezelést a szúnyogártalom megjelenésekor alkalmazzák a repülő alakok (imágó) ellen. A szúnyog petéire, lárváira és bábjaira tehát nem hat.

Nem gazdaságos a szúnyogártalom megjelenése esetén azonnal elvégezni a kémiai kezelést, érdemes megvárni a szúnyogártalom teljes kifejlődését. Sokan gondolják, hogy egyszerű dolga van a szúnyogos szakértőnek, hiszen amíg panasz van a szúnyogokra, addig csak szóratni kell az idegmérget ellenük (és a szúnyogokkal együtt a többi rovarra, a környezetre és többek között magunkra is). A szúnyogártalom kialakulásának folyamata meghatározható a tenyészőhelyek vizében a szúnyoglárvák és -bábok mennyiségéből. (Többek között ez elvárható egy szúnyogos szakértőtől.)

A szúnyogártalom megjelenésekor azonnal végzett kémiai kezelést néhány nap múlva gyakran a szúnyog-vadászat előtti állapot követi. Ez azzal is magyarázható, hogy a kémiai kezelés elpusztítja a repülő alakokat, a kezelést követően kikelt szúnyogok, csak kb. két nap múlva fognak bennünket molesztálni. De általában azzal szokták megindokolni a két nappal később megjelenő szúnyogártalmat, hogy szomszédos területekről berepülnek a szárnyas fejvadászok, de ez a történet többnyire csak a kisebb méretű településeken fogadható el.
Persze a nagyobb (gazdagabb) településeken más a helyzet. A szúnyogártalom ellen utólag, és többször is védekeznek, mert elsődleges szempont a szúnyogmentesség, és a turizmus zavartalansága. Bár a védekezés többszöri megismétlése nehezíti a rovar-közösségeknek, hogy kiheverjék az irtószer pusztító hatását.