A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

szúnyogártalom

A szúnyogártalom

A szúnyogszezon folyamán e rovarok megjelenése rendkívül gyors, nagy tömegű, és időszakos, amit a természetes ellenségeik (pl. denevérek) nem képesek szabályozni*. Ezért van szükség a mesterséges beavatkozásra ellenük. 
kémiai szúnyoggyérítés kockázatos (főleg a fiókanevelési időszakban), mivel valamennyi rovarra ártalmas (és a később felismerhető ökotoxikológiai melékhatásaik révén minden egyéb élőlényre kockázatos), míg a biológiai védekezés adott koncentrációban alkalmazva csak a csípőszúnyogokra (és púposszúnyogokra) ártalmas. Sok helyütt alkalmazzák a biológiai védekezést, minden látszólagos eredmény nélkül, s a tudatus alkalmazás finomítása nélkül inkább rámondják, hogy nem jó, nem gazdaságos, nem lehet Magyarországon alkalmazni...

Magyarországon belüli és kívüli megfigyeléseink és a tudományos ismereteink alapján kidolgoztunk egy valóban hatékony védekezési módszert (környezettudatos védekezés), mely magába foglal minden olyan tevékenységet, amely megkeseríti a szúnyogok életét, pontosabban a módszer lényege, hogy a szúnyogártalom megjelenése előtt elpusztulnak a szúnyoglárvák. Ennek megvalósításához azonban több ember munkájának összehangolt tevékenységére van szükség, de végeredményként mégis ez a védekezési mód bizonyult a leginkább költségtakarékos eljárásnak. 
Elsősorban a hatékonyságra, továbbá a környezet-, és természetvédelmi szempontokra alapoztunk, de az eredmények azt mutatták, hogy a szakértelemmel végzett környezettudatos védekezésköltségtakarékosabb is az egyéb módszerektől.

*=Életfolyamataik szempontjából a szúnyogok "r-stratégiás" állatok (jellemzői: kis testméret, évenkénti több generáció, gyors fejlődésmenet, nem alkalmazkodnak a környezet eltartóképességéhez, nagy számú utódot hoznak létre, rövid életűek), azaz megjelenésükkel gyorsan benépesítik a rendelkezésükre álló életteret, majd katasztrofális a pusztulásuk mértéke is. 
Ellenben az ellenségeik életciklusa eltérő, "K-stratégisták" (jellemzői: nagy testméret, kevés utódot hoznak a világra, fejlődésük hosszú, számuk függ a terület eltartóképességétől), tehát a csípőszúnyogok ellenségei nem csak az időszakosan (árvizek után) megjelenő szúnyogokra vannak utalva.