Környezettudatos szúnyoggyérítés

A Környezettudatos Szúnyoggyérítés a szúnyogártalom ellen alkalmazott komplex gyérítési módszer, a természetes ellenségek bevetésén alapul. Hatékony alkalmazása speciális szakmai ismereteket, rendszeres terepi jelenlétet és elkötelezettséget igényel. Idejében (február) történő alkalmazása nagyban elősegíti a hatékonyságot és a költségek csökkenését okozhatja. Az előzetes tenyészőhely térképezést követően a korábban kezelt terület töredékén szükséges alkalmazni. Tudatos alkalmazásával megelőzhető és preventív módon megszüntethető a szúnyogártalom, ezáltal a kémiai beavatkozás elkerülhető. Több részegységből áll, melyek közül csak az egyik pont a mikrobiológiai ágensekkel történő védekezés.
Jelenleg Magyarországnak 1% alatti területén alkalmazzák ezt a komplex módszert.
A hatástartama 1-2 napos (ezután a fehérjetoxin mérgező szerkezete megszűnik), de mivel újrakezdődik a fejlődésmenet, a tenyészővíz hőmérsékletétől függően csak kb. 1 hét múlva lesznek megfelelő állapotú szúnyoglárvák (A fejlődési ciklus a környezeti paraméterektől(hőmérséklettől) függően lehet 4-5 nap, vagy akár 3-4 hét is.)
A Környezettudatos Szúnyoggyérítés tevékenysége összetett, az összes munkafolyamatot nem részletezzük.

Előny:

- Preventív módszer, hatékonyan végezve nem alakul ki a szúnyogártalom, a hatékonyság növelése érdekében indokolt a módszerek bevezetését a szezon előtt (február-március) megkezdeni (bővebben, szóban...)
- Szelektív módszer, amely az előírt dózisban csak a csípő~ és púposszúnyogok lárváit pusztítja el
- Leghatékonyabb módszer, a szakszerűen kezelt tenyészővizekben 99-100%-os a hatás (saját adatok szerint)
- Az időjárási tényezők (csapadék, szél, hőmérséklet...) kevéssé befolyásolják a precíziós kezelést
- Munkahelyteremtő (mivel fizikai és elméleti munkaigényes)
- Leginkább költséghatékony módszer
- A precíziós kezelések ott zajlanak, ahol a csípőszúnyoglárvák valóban megtalálható, ez roppant kis felületű terület, leginkább négyzetméter mértékegységben meghatározható a többi gyérítési módszernél használt hektár mértékegység helyett
- A precíziós, földi módszerek a leginkább alkalmasak a kivitelezésre
- Az applikációs vesztesége csekély a költséges mikrobiológiai készítménynek

Hátrány:
- Rendszeres terepi jelenlétet, monitorozást igényel (a szúnyogokat nem lehet becsapni, különben megjelennek),
- Speciális szakértelmet igényel
- Munkaigényes (ez tulajdonképpen az előnye is, hiszen a Környezettudatos Szúnyoggyérítés munkahelyteremtő!
- A védendő terület kb. 95%-os feltérképezettsége szükséges a hatékonyság észrevehetőségéhez
- Az elpusztított szúnyoglárvák nem tudják a kirepülésükkel eltávolítani a szerves anyagot tenyészővízből, tehát nem tudják a vízteret tisztítani