Méhek kontra kémiai rovarirtó szer

A minap hallottam egy érdekes véleményt a szúnyogártalom csökkentése céljából szétpermetezett rovarirtó szer méhekre gyakorolt hatásáról. Eszerint a méhek nem a rájuk hullott rovarirtó szertől pusztulnak el, hanem mert a felületükkel érintkező vegyszer illata miatt a kaptár bejáratánál álló őrök nem ismerik fel a fajtársaikat, és nem engedik be őket a kaptárba.

A permetszer egy kontakt hatású neurotoxin. Ez azt jelenti, a vegyszer úgy van kitalálva, ha csak hozzáér a rovarhoz, az azonnal befejezi röptét, és elpusztul. (Részletesebb leírás: hatásmechanizmusok)

De hogyan is lehet elképzelni, hogy eljut a kaptárig a méh-dolgozó?

1; Elpusztul a sok-sok rovar mellett vagy 10.000 méhecske is, és az egyiket csak épphogy meglegyinti a halál szele, és elvánszorog a kaptárig. Ekkor eldönthetjük, hogy az elpusztult 10.000 méhecskét siratjuk, vagy a túlélőt sajnáljuk, mert nem engedik be a kaptárba.

2; A kipermetezett vegyszerből kispórolták a toxikus anyagot, bár ha ez így lenne, akkor miért ne engednék be az őrök a méhecskét a kaptárba, hisz nem lenne a testének más illata.

3; Ha mégiscsak túléli egy rovar a rovarirtó szeres permetesést, akkor már kialakult rezisztenciáról beszélhetünk, és azonnal le kell állítani ennek a vegyszernek a felhasználását, mert nem jó arra, amire kitalálták.

A tudományos eredmények szerint a szúnyogok ellen kijuttatott hatóanyag (deltamethrin) csökkenti a gyűjtögető utak számát és kihat a háziméhek tanulási képességeire (Ramirez-Romero és mtsai, 2005).
Továbbá kihaz a háziméh egyedek termékenységére, növekedésére és fejlődésére (Dal és mtsai, 2010).

Egy Greenpeace tanulmány szerint a deltamethrin kontakt hatású neurotoxin (idegméreg), LD50-je az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) szerint 15 nanogram/méh, azaz ha  egy méh találkozik szerrel rögtön elpusztul. Akkor érheti őket kisebb dózis, ha csak a permet széle éri el őket. Ez esetben valóban lehet, hogy hazavánszorog és ott a társaik ölik le, de ez elenyésző ahhoz képest, mint mikor közvetlenül esnek a szúnyogok ellen bevetett kémiai rovarirtó szer áldozatául.

Légi-szúnyoggyérítés