A Csíplek! Alapítvány kizárólagos támogatója az eredményes szúnyogmentesség magyarországi megvalósítója, a NO MOSQUITO Kft.

Keresés

A 22-es (szúnyog)csapdája

A legtöbb szúnyogirtásról szóló hír utolsó mondata, hogy a kiszórt vegyszer nem káros a környezetre, csak a szúnyogokat pusztítja el, de a méhekre is veszélyes lehet. Hogy is van ez valójában?

Egy szúnyog és egy méhecske testtömege között rengeteg egyéb testméretű élőlény található, a kisebbekről nem is beszélve. A szúnyogirtáshoz felhasznált vegyszer érintő idegméreg (tudományosabban neurotoxin). Hatásmechanizmusról bővebben.

Tudtad?
-          Eddig valamennyi kezdetben biztonságosnak gondolt szúnyogirtó szert betiltottak később beigazolódó káros mellékhatásaik miatt (a legutóbb betiltott Unitox rákkeltőnek bizonyult).

-          A jelenleg engedélyezett deltamethrint a kevésbé kockázatos kategóriába sorolták, de a tudományos vizsgálatok alapján melléhatásait számos kérdőjel övezi: endokrin diszruptor-e, milyen szerepe van a gyerekeknél kialakuló figyelemzavaros hiperaktivitás kialakulásában stb.

-          A deltamethrin vízi élőlényekre (algák, gerinctelenek, halak…) extrém módon toxikus.

-          A madarak egyszerűen éheznek, hiszen a táplálékukként szolgáló rovarok elpusztulnak a szúnyogirtás során.

-           A szúnyogirtást akkor nevezhetjük szúnyogirtásnak, ha lényegesen több szúnyog pusztul el az alkalmazáskor, mint más élőlény. A legcélszerűbb lenne tehát akkor elvégezni, amikor a szúnyogok aktívak. A szúnyogok többnyire a naplemente után 20 perccel jelennek meg, a légi-járművel viszont a naplementekor le kell szállni (repülés előírása). A kémiai vegyszerbe belekeverték tehát a PBO elnevezésű hatásfokozót, mely növeli gyilkos permet hatástartamát, a lebomlás gátlásával. Tehát jöhet a naplemente előtti kipermetezés, a lebegő vegyszer lassan ülepedik (kb.25 perc), ezalatt több ideje marad elvégezni a piszkos munkát.

-          A vízi szervezetek (algák, gerinctelenek, halak…) védelme miatt, a szúnyogirtás során az élővizektől 5 méteres védőtávolság betartása szükséges. No persze a szúnyogok ott szeretnek a leggyakrabban tanyázni. De mit is jelent ez?

2m/s –os szélsebességnél még lehet szúnyogirtani. A vegyszerpaplan földet érése kb. 25 perc, azaz 1500 másodperc. Tehát a kiszórt gyilkos permet 3000 métert is meg tud tenni. Ha a vízparttól mért öt méteres védőtávolságot betartjuk, akkor csak a parttól 2995 méternyire élő vízi szervezeteknek kell félniük.

A kémiai szúnyogirtás (rovarirtás) során az elpusztítandó szúnyogokkal együtt a velük egy légtérben élő összes élőlényt, köztük önmagunkat is lepermetezzük. Vajon megéri?