Melyik napszakban érdemes a védekezést elvégezni a szúnyogártalom ellen?

Földi-biológiai csónak-permetezős szúnyoggyérítés

A biológiai módszer esetében akár egész nap végezhető a kezelés, a szúnyoglárvák vízi aktivitása a meghatározó. Ez elsősorban a lárvák táplálkozási idejét jelenti, valamint a víz hőmérséklete is fontos. A biológiai módszer hatékonysága tavasszal a legjobb, mivel ekkor nagyrészt az árvízi szúnyogok megjelenése a szúnyogártalom okozója. Kora tavasszal a tenyészőhely vize hideg, de délre, délutánra a nap már felmelegíti. A szúnyogszakértőnek fontos feladata ebben az időszakban állandóan figyelni a lárvák megjelenését, és fejlődésének ütemét. A hideg hajnalokat követően nagyon fontos a folyamatos megfigyelés, mert csak néhány napig vannak a lárvák Bti-re érzékeny fejlődési stádiumban. Ha a kivitelezés ezt a rövid időszakot lekési, akkor már felesleges a drágább biológiai védekezést elvégezni, mert a méreganyagra már nem érzékeny szúnyoglárvákból és -bábokból néhány nap alatt kifejlődik a szúnyogártalom. Sokszor csak a média hírverése miatt végzik el a biológiai kezelést, de pár nappal később már szükség van kémiai védekezésre is.

Földi-biológiai háti-permetezős szúnyoggyérítésA kémiai módszert alkonyatkor (esetleg pirkadatkor) érdemes kivitelezni. Alkalmazásánál több szempontra érdemes odafigyelni. Mivel a szúnyogok ellen alkalmazott vegyszerek valamennyi rovarra ártalmasak (inszekticid), ezért keresnünk kell egy olyan időpontot a kivitelezéshez, amely különbséget tesz a szúnyogok és a többi rovar aktivitási ideje között. A szúnyogfajoknak eltérő a napi aktivitása: A gyötrőszúnyogok (Aedes) általában pirkadatkor és alkonyatkor repülnek (de az erdei-fajok akár nappal is). A házi- és maláriaszúnyogok (Culex, Anopheles) alkonyattól kezdődően, és egész éjjel vadásznak áldozataikra. A mocsári szúnyogok (Taeniorhynchus) többnyire alkonyatkor, kisebb mértékben nappal is aktívak. Valamennyi szúnyog kerüli a tűző napot. Az erdei Aedes-fajok azért aktívak nappal is, mert az erdőben állandóan félhomály van. De az aktivitás idejét befolyásolja az időjárás is. Borús, párás időben nappal is aktívak az alkonyatkor repülő fajok.

Földi-biológiai ipari szúnyoggyérítésA környezettudatos szúnyoggyérítés egyik összetevője a tereprendezés. Ez gyakran tenyészőhely megszüntetést, de lehet hogy csak részleges nádvágást jelent. Valójában a napszak független a szúnyogok aktivitásától. De a munkafolyamatot időben szükséges megtervezni, elindítani, mert sokhelyütt a helyi természetvédelmi rendelkezések, pl. a madarak védelme érdekében (fészkelő hely kiválasztás), kora tavasztól tiltják a tereprendezést, nádvágást.